Περιπατητικός τουρισμός

Δεν είναι χαμένοι όσοι περιπλανούνται. J.R.R.Tolkien 


Για όσους  αγαπούν την εξερεύνηση και  θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές  τους με την αγαπημένη τους  άσκηση το περπάτημα,  η Λέρος  ενδείκνυται με μικρές και  μεγάλες διαδρομές εντός και εκτός των διάφορων οικισμών της. 

Μερικές μόνο από τις εντός οικισμών διαδρομές με σημαντικά αξιοθέατα  είναι οι παραδοσιακοί οικισμοί (Αγία Μαρίνα-Πλάτανος-Αγία Παρασκευή-Χριστός) με στενά πλακόστρωτα δρομάκια,  μυρωδιές και εικόνες που σε γυρίζουν γλυκά πίσω στο χρόνο, το Κάστρο που στέκει επιβλητικό και ατενίζει όλο το νησί και την απεραντοσύνη του Αιγαίου φυλάσσοντας στην αγκαλιά του την εκκλησία της Παναγιάς, το αριστουργηματικό αρχιτεκτονικό σύνολο της πόλης του Λακκιού, που σχεδιάστηκε επί χάρτου από την αρχή και υλοποιήθηκε από τους Ιταλού, στις αρχές του μοντέρνου κινήματος και του Ιταλικού ρατσιοναλισμού,  αποτελώντας ένα ιδιαίτερο δείγμα αρχιτεκτονικού συνόλου με μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Η κυκλική αγορά με το ρολόι, το συγκρότημα ξενοδοχείου κινηματοθεάτρου, το Δημοτικό Σχολείο,  το Ποσειδώνιο, οι ιδιωτικές κατοικίες και τόσα άλλα.

Για τους λάτρεις της φυσικής ομορφιάς υπάρχουν διαδρομές στις βουνοπλαγιές με θέα πάντα στη θάλασσα και με μνημεία διάσπαρτα στην γόνιμη γη του νησιού, από την αρχαιότητα αλλά και από τη νεότερη σκοτεινή περίοδο του Β΄ΠΠ (φυλάκια με τοιχογραφίες, στοές). Σε περιοχές ιδανικές για περιπάτους είναι χτισμένα και τα πολεμικά μουσεία του νησιού δημοτικά αλλά και ιδιωτικά (Τούνελ στη Μερικιά, Μουσείο Παραπονιάρη στην Αγία Ειρήνη).

Οι εκκλησίες και τα εκκλησάκια του νησιού είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής και αποτελούν αγαπημένους προορισμούς όχι μόνο για ευσεβείς επισκέπτες αλλά και για ανθρώπους που έχουν γενικά μεταφυσικές ανησυχίες και αναζητούν τόπους ηρεμίας και περισυλλογής με φόντο το μπλε της θάλασσας και του ουρανού. Η Παναγιά του Κάστρου , ο Άγιος Ισίδωρος (Κόκαλη), η Παναγιά η Καβουράδενα (Ξηρόκαμπος), ο Άγιος Ευστάθιος (Κατσούνι), η Αγία Βαρβάρα (Αγία Μαρίνα), ο Προφήτης Ηλίας(Άλιντα), Αγία Κιουρά (Παρθένι), η Παναγιά η Γουρλομάτα (Δρυμώνας), Αη Γιώργης(Δρυμώνα), η Ιερά Μονή των Αγγέλων, Αη-Νικόλας το Μεραλούδι (κοντά στις Ανεμογεννήτριες)

Οι ιδανικές κλιματολογικές  συνθήκες είναι τους ανοιξιάτικους  μήνες ως και τον Ιούνη και  την Φθινοπωρινή περίοδο (Σεπτέμβρη –Οκτώβρη). Κατά αυτό το διάστημα υπάρχει ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες  που δεν προκαλούν δυσφορία αντίθετα σε ξεσηκώνουν για εξορμήσεις στη φύση.

Η Λέρος χαρακτηρίζεται από μεσογειακή χλωρίδα και άγρια, θαμνώδη βλάστηση. Εκτός από τις αγροτικές καλλιέργειες που είναι παντού εμφανείς, υπάρχουν δεντροστοιχίες ευκαλύπτων, δασικοί θύλακες πευκώνων και βραχώδη υψώματα.

Άγρια βότανα όπως ρίγανη, χαμομήλι, αλιφασκιά, δεντρολίβανο, θρούμπι, θύμαρι, φλισκούνι, λεβάντα, λαδανιά, αστράγκουρα και λουλούδια όπως πυραμιδική ορχιδέας, βάλσαμα, κυκλάμινα, το περίφημο τροπικό  φρούτο γκαφάφα φερμένο από την Αίγυπτο και ευδοκιμεί μόνο στο νησί. Τα αρώματα και τα χρώματα της φύσης ιδιαίτερα την Άνοιξη, συνθέτουν έναν πίνακα ανεκτίμητης αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς.

Εκτός από τη χλωρίδα, η πανίδα του  νησιού περιλαμβάνει είδη όπως ο Πράσινος φρύνος, ένα είδος βατράχου που  συναντάται στη Λέρο, η Ελληνική Χελώνα, 5 είδη σαυρών, 9 είδη φιδιών((Έρυξ, Σαΐτα, Μαύρος εφιός, Ζαμενής, Θαμνόφιδο, Νερόφιδο, Αγιόφιδο, Σκουληκόφιδο, Οθωμανική οχιά) και 3 είδη θηλαστικών (Σκαντζόχοιρος, Δίχρωμη χωραφομυγαλίδα, Αγριοκούνελο).

Το γραφείο μας μπορεί να προσφέρει  στους επισκέπτες οποιαδήποτε πληροφορία αφορά ομαδικές ή μεμονωμένες  πεζοπορίες στο νησί αλλά και  έντυπο υλικό όπου καταγράφονται οι ενδιαφέρουσες διαδρομές και χάρτη του νησιού με ειδικές σημάνσεις για πεζοπορία. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα το γραφείο να σας παρέχει συνοδό με εμπειρία στις διαδρομές και τα μονοπάτια του νησιού.

Περπατήστε μαζί μας και εξερευνήστε την δαντελένια Λέρο.