Πεζοπορίες / Ορειβατικές διαδρομές

Εάν είστε λάτρης της φύσης και ενδιαφέρεστε να γνωρίσετε τη Λέρο, μέσα από δασικά της μονοπάτια, τις απομονωμένες παραλίες, τα απομεινάρια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου που βρίσκονται διάσπαρτα στα βουνά της , την πλούσια βλάστηση της, τότε δεν έχετε παρά να επιλέξετε μία από τις παρακάτω προτεινόμενες διαδρομές. Το Leros Active θα σας προμηθεύει σε κάθε σας διαδρομή με τους ανάλογους χάρτες, περιγραφές και ιστορικές πληροφορίες.

 • Μερικιά-Πολεμικό Μουσείο «Τούνελ» (4 χιλ.)

Ξεκινάτε από την «Ιταλική Πόλη» το Λακκί με την εντυπωσιακή ρασιοναλιστική αρχιτεκτονική Στην συνέχεια, το Πολεμικό Μουσείο θα σας αφηγηθεί  την περίοδο του 1943 όπου οι Γερμανοί ανακατέλαβαν την Λέρο από τους Άγγλους και τους Ιταλούς. Μετά το μουσείο συνεχίζοντας ανηφορικά, θα περπατήσετε στην ύπαιθρο που θα σας θυμίσει τις Αρδέννες.


 • Είσοδος στον κόλπο του Λακκιού - Κατσούνι - Φάρος (2,5χιλ.)

Στο τέλος της εν λόγω διαδρομής θα βρεθείτε στον Φάρο όπου προστατεύει την είσοδο του κόλπου του Λακκιού. Δίπλα στον Φάρο υπάρχουν ερείπια από ιταλικά οχυρωματικά τα οποία καταστράφηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


 • Περιοχή Πατέλα (4,5 χιλ.)

Στην κορυφήτου λόφου Πατέλα θα βρείτε αμυντικά ιταλικά έργα, όπως οι πλατφόρμες για βαρύ πυροβολικό και καταφύγια. Θα δείτε επίσης μια εγκατάσταση που θα μπορούσε να προειδοποιήσει τον πληθυσμό για μια αεροπορική επιδρομή. Το βιβλίο του Allister MacLean "Τα κανόνια του Ναβαρόνε" εμπνεύστηκαν από αυτά τα συστήματα άμυνας.


 • Ξηρόκαμπος- Βουνό «Σκουμπάρδα» (9 χιλ.)

Το μονοπάτι για την Σκουμπάρδα είναι εύκολο αλλά μακρύ. Σε μία από τις κορυφές του θα συναντήσετε ένα ιταλικό διοικητήριο και στο εσωτερικό του επιγραφές από την περίοδο της Ιταλοκρατίας. Η θέα προς την Κάλυμνο από το βραχώδες τοπίο της Λέρου είναι μαγευτική.


 

 

 

 • Ξηρόκαμπος- Διαπόρι (4,5 χιλ.)
 •  

   

  Η διαδρομή ξεκινάει από το εκκλησάκι της Αγίας Καβουράδαινας το οποίο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα κτισμένο μέσα σε βράχους. Κινούμενοι επί του χωματόδρομου ανεβαίνουμε τον λόφο στα αριστερά μας όπου εκεί θα συναντήσουμε ένα ιταλικό κτίριο όπου μέσα υπάρχουν τοιχογραφίες τις οποίες σχεδίασαν στρατιώτες την περίοδο του πολέμου. Η θέα ανεβαίνοντας γίνεται όλο και πιο εκπληκτική.


  • Μάρκελο (6,8 χιλ.)

  Στην διάρκεια της διαδρομής μπορείτε να ξεκουραστείτε στο κυνηγετικό καταφύγιο, να θαυμάσετε την θέα προς τον Άγιο Νικόλαο, να συναντήσετε ερείπια ιταλικού στρατώνα όπου αξίζει να δώσετε προσοχή στα ιταλικά κείμενα που είναι γραμμένα στους στοίχους.


  • Άγιος Νικόλαος-Άγιος Ισίδωρος- Ανεμόμυλους ηλεκτρικής ενέργειας (8χιλ.) 

  Καταπληκτική θέα προς την θάλασσα. Κατεβαίνετε στην παραλία με τα επίπεδα βότσαλα και επισκέπτεστε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Μεραλούδη. Περπατώντας κατά μήκος της ακτής και αφού συναντήσετε εκατοντάδες κατσίκια, θα δείτε τον Άγιο Ισίδωρο , ένα εκπληκτικό εκκλησάκι μέσα στην θάλασσα. Αξίζει να το επισκεφτείτε με ή χωρίς βρεγμένα πόδια.


  • Άγιος Πέτρος-Δρυμώνας (4 χιλ.)

  Ξεκινάτε από το ανέγγιχτο λιμανάκι του Δρυμώνα και καταλήγετε στο μοναστήρι του Άγιου Πέτρου που κυριολεκτικά βρίσκεται στην άκρη ενός φαραγγιού. Θέα που κόβει την ανάσα.